Poluarea atmosferică reprezintă un risc important pentru sănătatea publică, provocând mai mult de 25.000 de decese premature pe an în România. Capitala se află în continuare sub infringement pentru slaba calitate a aerului, copiii Bucureștiului se joacă în spații amenajate în mall-uri de cele mai multe ori din motive de proximitate și lipsa unor alternative.

Cunoscând toate acestea, precum și rolul parcurilor și al spațiilor verzi de a “vindeca” aerul și de a oferi copiilor și comunității spații de relaxare și recreere, autoritățile din oraș continuă să sacrifice spații verzi în interesul dezvoltatorilor privați.

Un astfel de exemplu este parcul de pe strada Roșia Montană, Parcul Dreptății, un parc înconjurat de blocuri, un spațiu verde esențial pentru familiile rezidente în vecinătatea lui, dar de câteva luni înconjurat de un gard inestetic și dezolant, care afișează un panou care anunța intenția de a se construi o cladire cu doua etaje și mansardă. Parcul Dreptății este ultimul parc din zonă, fiind situat între Piața Veteranilor și Policlinca Dreptății (fostul Dispensar).

Înainte, spațiule era amenajat ca un spațiu de joacă pentru copii, în consecință funcțiunea acestuia nu poate fi modificată.

Ne-am întâlnit cu cetățenii și vom demara o campanie pentru a preîntâmpina distrugerea parcului și pentru ca acesta să fie redat în circuitul public.

Luni, 18 septembrie, ne-am întâlnit cu un grup mai mare de cetățeni și am ajuns și în presă.

CAMPANIE DE PRESĂ

“Împreună salvăm Parcul Dreptăţii!” – Cetăţenii se mobilizează pentru salvarea uneia dintre ultimele oaze de verdeaţă din Militari

Ajuns cea mai poluată capitală europeană, Bucureştiul încă îşi permite să-şi betoneze spaţiile verzi. Unul dintre cele mai recente cazuri este cel al unui părculeţ din cartierul Militari. Deşi de el se bucură mii de persoane, ar urma să fie sacrificat pentru construcţia unui bloc…
Parcul Dreptăţii
Parcul Dreptăţii (Epoch Times)

Terenul respectiv, retrocedat unor persoane fizice, a fost intitulat simbolic Parcul Dreptăţii de către vecinii săi, care atrag atenţia că de el se bucură circa 5000 de cetăţeni. Ridicarea unui bloc pe parcela cu pricina nu doar că ar lăsa cartierul mai sărac în spaţiu verde, mai spun oamenii, ci ar ridica, în plus, şi probleme de infrastructură, căci locurile de parcare vor deveni cu totul insuficiente.

Plan

Plan (Epoch Times)

“În iunie am văzut în faţa blocului meu, un gard ridicat în jurul ultimului spaţiu verde din zonă. Spaţiul a fost lăsat să se degradeze din 2009, când era parc, iar pe o parcelă vecină, s-a şi construit ceva în 2010. (…) Împrejmuirea a început în mai, fără panou. După mai multe reclamaţii şi apeluri la poliţie prin , a fost afişat, dar după perioada de 30 de zile în care putea fi contestat”, a declarat R.A., unul dintre vecinii parcului, redacţiei Epoch Times.

(Epoch Times)

Potrivit lui R.A., 500 de persoane, membri ai Asociaţiilor de Proprietari din Blocurile 17, M 18, 18, 19, şi C1, au semnat un memoriu în care semnalează toate problemele şi l-au transmis Primăriei Capitalei pe 6 august a.c., însă până acum municipalitatea nu le-a răspuns.

Mai mult, proiectul a fost înconjurat de secretomanie. Solicitarea unei asociaţii de proprietari din zonă de a obţine copie după Autorizaţia de Construire nr. 519/2015 emisă de Primăria Sector 6 pe numele lui Enache Ilie şi Enache Carmen-Cristina pentru ridicarea unui bloc P+2+M pe str. Dealu Ţugulea 1C a primit un răspuns halucinant, şi anume cetăţenilor li s-a oferit AC cenzurată (adresă locaţie, nr cadastral, nr carte funciară, adrese beneficiari) pe motiv că ar încălca dreptul la viaţă intimă.

“Aceste informaţii au fost obţinute de la ANCPI prin geoportal. La solicitarea proiectului tehnic, ni s-a refuzat pe motiv că încălcăm dreptul la proprietate intelectuală înţelegându-se astfel, ce anume? că noi, o Asociaţie de Proprietari, am vrea să folosim proiectul să ridicăm un bloc identic?!; noi vrem să verificăm că e respectat proiectul depus)”, declară R.A.

Cetăţeanul mai atrage atenţia că, deşi lotizarea în PUZ coordonator prevede 20% POT şi 1.4 CUT, proprietarii terenului au obţinut 55% POT şi 1.55 CUT. Cât despre defişările ce vor urma, Ministerul Mediului “s-a spălat şi şters pe mâini.”

“Ministerul Mediului s-a spălat şi şters pe mâini spunând că defrişarea este legală (se defrişează 7 arbori, unii mai mari de 10 metri şi peste douăzeci ani ca vârstă). Împreună cu d-na dr. dr peisg. Culescu Diana, preşedinte Asociaţia Peisagiştilor, am evaluat valoarea arborilor în amenajare în €68.000 şi €100.000k (metoda BEVA – care valorifică arborii în amenajare, după sănătate, locaţie, aliniament, vârstă şi nu doar dupa normele de silvicultură – cantitatea materialului lemnos – întrucât arborii din oraşe au scop decorativ şi de sănătate, nu de exploatare). Un reprezentant al Ministerului Mediului ne-a spus că poate, pur şi simplu, să planteze alţi 42 arbori(câte 6 pentru fiecare arbore tăiat, de exemplu pe terenul acestuia)”, mai atrage atenţia cetăţeanul.

Însă, aşa cum arată oamenii în memoriul adresat Primăriei Capitalei, arborii care se vor tăia sunt maturi, ajung până la etajul 6, iar unor puieţi ce ar fi plantaţi în locul lor le-a lua ani de zile să crească până la aceeaşi mărime şi să dea aceeaşi cantitate de oxigen.

În consecinţă, nemulţumiţi, oamenii cer demararea proceselor de trecere a terenului în proprietatea Primăriei sector 6 pentru cauza de utilitate publică precum şi publicarea actelor şi hotărârilor judecătoreşti care au dus la trecerea terenului în regim privat.

Mai amintim că, anterior emiterii Autorizaţiei de Construire, cetăţenii au strâns sute de semnături şi le-au trimis Primăriei sector 6, cerând să nu dea autorizaţie de construire pentru blocul care ar urma să le betoneze parcul. Într-un răspuns trimis cetăţenilor, reprezentanţii Primăriei sector 6 spun însă că nu au ce face, fiindcă terenul este proprietate privată.

“Pentru imobilul situat la adresa str. Dealul Ţugulea nr. 1C s-a înregistrat la registratura Primăriei Sectorului 6 cerere de emitere autorizaţie de construire pe data de 9 aprilie 2014 pentru imobil cu regim de înălţime subsol, parter, două etaje şi mansarda având destinaţia de locuinţe colective. Terenul în suprafaţă de 651 mp reprezintă proprietate privată persoană fizică. Întrucât dreptul de proprietate este garantat de Constituţia României, iar terenul permite construirea unui imobil de locuinţe colective în baza unei documentaţii PUD aprobată, în acest caz cu Hotărârea Consiliului Local sector 6 nr. 70/31.03.2014. În situaţia în care documentaţia este completă, neemiterea autorizaţiei de construire în 30 de zile constituie contravenţie conform Legii 50/1991 şi se sancţionează cu amenda de la 5.000 lei la 30.000 lei. Prin urmare, dacă documentaţia va fi conform cu legislaţia în vigoare nu există motiv real şi legal de neemitere a autorizaţiei de construire”, se arată în răspunsul Primăriei sector 6, citat în martie 2015 de Hotnews.

În sprijinul cetăţenilor a intervenit şi Asociaţia Eco – Civica, ce promite că va ridica din nou problema la nivel de Primărie Generală, în vederea soluţionării ei amiabile.

“Eu voi prezenta problema grupului de lucru din Primăria Generală constituit pentru identificarea acestor terenuri retrocedate pe spaţii verzi, să încercăm o negociere cu proprietarul în care să-i explicăm că de fapt este un spaţiu verde şi nu are cum să construiască pe el şi poate Primăria Generală înţelege să îi dea un alt teren la schimb sau să îl despăgubească, pentru a reda terenul cetăţenilor şi copiilor”, a declarat, pentru Epoch Times, vicepreşedintele Eco Civica, Dan Trifu, la o zi după ce a avut o întâlnire cu cetăţenii din zona Parcului Dreptăţii.

“Singurele spaţii verzi ale cetăţenilor sunt acestea dintre blocuri. Unul din aceste spaţii verzi a fost retrocedat, iar proprietarul doreşte să construiască o nouă clădire de P + 2 şi mansardă. Pe terenul lipit de acesta, tot un spaţiu verde al blocului figura, acelaşi investitor a mai dezvoltat un P plus 5, a plecat de la P plus 2 plus M şi a ajuns la P plus 5 şi acum a obţinut autorizaţie de construcţie şi pentru acest lot, din Dealul Ţugulea. Cetăţenii normal că sunt revoltaţi, sunt sufocaţi oricum de traficul infernal din zonă, mai ales că părculeţul se află la nici 100 metri de Piaţa Veteranilor şi doresc şi ei să îşi păstreze părculeţul… Aseară, pur şi simplu îţi dădeau lacrimile, copiii stăteau la un singur aparat de joacă şi făceau cu rândul “gata, te-ai dat destul, acum e rândul meu”, pentru că locul de joacă fiind desfiinţat, rămăsese un singur aparat de joacă în afara acestui perimetru îngrădit pentru construire“, a explicat Dan Trifu.

Parcul Dreptăţii

Parcul Dreptăţii (Epoch Times)

Potrivit vicepreşedintelui Eco Civica, în cadastrul din 1966, perioadă când s-a constitut zona de blocuri, terenul figura ca spaţiu verde şi loc de joacă pentru copii, ceea ce ar ajuta foarte mult în instanţă, în cazul în care se va ajunge la aceasta.

“Culmea e că aceste terenuri care prin cadastru de la constituirea cartierului figurau ca spaţii verzi, primăria nu le prinde în documentaţiile de urbanism ca spaţii verzi, norocul e cu legislaţia de mediu corectată în 2007 care spune că indiferent dacă figurează sau nu ca atare în documentaţiile de urbanism, ele nu îşi pot schimba destinaţia“, a adăugat Dan Trifu, reamintind că acesta este cel de al trei – patru sutelea caz de acesta cu care asociaţia pe care o reprezintă se confruntă în Bucureşti.

“Sperăm să avem un caz fericit pentru că pur şi simplu îţi dau lacrimile când vezi copiii că se înghesuie în jurul unui loc de joacă!”, a concluzionat Trifu.

Parcul Dreptăţii

Parcul Dreptăţii (Epoch Times)

Reamintim în context că în Capitală procentul real de spaţiu verde/cap de locuitor nu depăşeşte 9 m pătraţi, mult sub ţinta impusă de legislaţia românească şi sub recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi, cu toate acestea, agresiunea asupra spaţiilor verzi continuă, din dorinţa de a fi transformate, cu orice preţ, în zone construibile.