În urma monitorizării proiectelor urbanistice pe raza Municipiului București și prin colaborare cu consilieri din Consiliul Local Sector 4, am luat la cunoștință în luna aprilie de Hotărârea Consiliului Local Sector 4 nr.59, luată pe data de 31.03.2017, privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenți obiectivului de investiție “Amenajare parcare aproximativ 700 de locuri”.
Prin hotărârea respectivă se aprobă indicatorii tehnico-economici pentru parcarea de mai sus. Verificând documentele anexă ale hotărârii, am constatat că parcarea ar urma să fie construită în parcul Tineretului (Lumea Copiilor), pe un teren recâștigat în instanță în anul 2013 de Asociația Salvați Bucureștiul, sprijinită de Fundația Eco-Civica, printr-o hotărâre definitivă a Curții de Apel București. Pe terenul respectiv se dorea construirea unui Aqua Park (în fapt un club) și a unei parcări aferente de câteva sute de locuri, ocupând 5 ha din Parcul Tineretului. Investiția se suprapunea peste câteva terenuri proprietate particulară, retrocedate în instanță.
Avand in vedere ca procentul de ocupare al terenului in Parcul Tineretului era deposit inca de la avizarea PUZ Parcul Tineretului in anul 2005, instantele au constatat avand in vedere prevederile legislatiei de mediu, ca terenul nu mai poate fi edificat. Incepand cu 2014, Fundatia Eco-Civica a facut demersuri pentru realizarea unei minigradini botanice si a unei minibaze sportive pe terenul respective. La inceputul anului 2017, s-a obtinut o finantare pentru plantarea a 400 de arbori cu ballot de diverse specii in portiunea de parc. De asemenea, a fost trimis si proiectul minibazei sportive catre un finantator al unor proiecte de mediu. La inceputul lunii martie, reprezentantii Fundatiei Eco-Civica si unii consilieri ai Consiliului Local Sector 4 au prezentat intentia de proiect primarului sectorului 4, Daniel Baluta. Anterior discutiei cu primarul general, Fundatia Eco-Civica a discutat si cu conducerea Palatului National al Copiilor, pentru consultare in privinta amenajarii zonei de 5 ha. Conducerea PNC a agreat proiectul si ne-am prezentat la PS4, terenul fiind in administrarea PS4, pentru a sustine proiectul.
Primarul a fost incantat de proiect si ne-a oferit tot sprijinul, dar, dupa doua saptamani, am aflat ca pregatise deja proiectul unei parcari pe 2,3 ha din acel teren.
In consecinta, ne-am mobilizat pentru informarea grupurilor de cetateni din zona prin contactare directa, flyere si participand la o dezbatere organizat la FIRUL IERBII.
Ulterior am contactat si Salvati Bucurestiul pentru initierea procedurilor prealabile privind anularea acestui proiect al primariei. La presiunea Fundatiei Eco-Civica si a cetatenilor, primaria Sectorului 4 a organizat si o dezbatere publica chiar pe terenul respectiv, in realitate o sedinta extraordinara a Consiliului Sector 4, la care vicepresedintele Eco-Civica a fost invitat sa isi exprime punctual de vedere. Subiectul a fost foarte mediatizat.
In prezent s-a indeplinit procedura prealabila, urmand ca in a doua saptamana a lunii iulie sa se depuna plangerea in instanta.
Periodic, vom organiza intalniri cu cetatenii pentru a-i informa, a le explica procedurile si a-i ruga sa se implice.
In urma actiunilor Fundatiei Eco-Civica si declaratiilor facute in media, primarul S4, Daniel Baluta, l-a actionat in judecata pe vicepresedintele Fundatiei Eco-Civica, Dan Trifu.